Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak Hastalığı Tedavisi

Çölyak hastalığı tedavisi, hastalıkla mücadele eden kişilerin sağlıklı yaşama kavuşmasını sağlamaktadır. Çölyak hastalığı ince bağırsakta proteinlerin çözülmesini sağlayan villusların yok olması sonucunda besin emilimin düşmesidir. Bağırsağa giren protein eritilmediğinde dolayı çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. İlerleyen süreçlerde, kansızlık, kemik erimesi, otizm gibi kalıcı sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.

Çölyak Hastalığının Tedavisinde Uygulanması Gerekenler

Çölyak hastalığı tedavisi, yaşam boyunca içerisinde gluten bulunan her türlü gıdadan uzak olarak diyet yapılmasıdır. Belirtilerin görülmesinin ardında doktorların önerisi ile tüketilmeye başlanan gıdalara dikkat edilmesi ile diğer hastalıklar en başından engellenir. Tedavi süresi boyunca kullanılabilecek gıdalar;

  • Taze – yaş bütün sebze ve meyveler,
  • Nohut, kuru fasulye, mercimek vb. tüm kuru bakliyat çeşitleri,
  • İçerisinde katkı ve koruyucu içermeyen sıvı yağlar ve hayvansal iç yağlar,
  • Beyaz ve esmer toz şeker, yumurta, zeytin ve baharatlar,
  • Et, balık, tavuk ve bunlardan elde edilen ürünler,
  • Mısır, patates, pirinç ve bunlardan üretilmiş olan unlar ile nişastalar,
  • İçeriğindeki gluten miktarı düşürülmüş veya kaldırılmış paket gıdalar, çikolata ve bisküvi gibi atıştırmalıklardır.

Çölyak hastalığı tedavisi boyunca tüketilmesi önerilen yiyeceklerden başka gıda tüketimi, tedavi sürecini en başa alacaktır.

Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Durumlar

Çölyak hastalığı tedavisi ile ilgili olarak yalnızca diyet uygulamak tam bir sonuç doğurmayabilir. Bu nedenle tedavinin başarılı şekilde ilerlemesini sağlamak adına dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • İçerdiği gluten miktarı azaltılmış olsa dahi doktor tavsiyesi olmayan ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Gluten içeren gıdalar ile içermeyen gıdalar aynı ortamda (buzdolabı, dondurucu vb.) saklanmamalıdır.
  • Kullanılacak kabın glutenli olması dikkate alınarak kullanmadan önce iyice temizlenmesi gerekir.
  • Çay, kahve, kola vb. içecekleri kıvrımlarında gluten bulunan karton bardaklar ile içilmemelidir.
  • Zarfların yapışkanlarında gluten bulunmasından dolayı yapışkan kısımların ağız ve dil ile teması önlenmelidir.
  • Temizlik malzemeleri ve şampuan il makyaj malzemeleri içerisinde gluten bulunduğundan dolayı kullanımına dikkat edilmelidir ya da gluten barındırmayanlar tercih edilmelidir.

Çölyak hastalığı tedavisi alınacak tüm önlemler sonucunda beklentileri karşılayacak, istenen sonuca varılmasını sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir