Glutenin Zararları

Glutenin Zararları

Glutenin Zararları

Glutenin Zararları

Glutenin zararları, buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerin içerisinde bulunan, suda çözülmeyen proteinleri yarattığı hasarları göstermektedir. İnsan vücudu tarafından sindirilmesi bir hayli zor olan gluten bünyede kaldığı sürece zayıflıklar ortaya çıkarmakta ve buda çeşitli hastalıkların habercisi olmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde ilerleyen zamanlarda telafisi ve tedavisi mümkün olmayan sorunlara neden olmaktadır.

Glutenin İnsan Vücudunda Yarattığı Etkiler

Glutenin zararları bünye yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Glutene hassasiyet gösteren bünyelerin karşılaşacağı zaralar şunlardır;

  • İnce bağırsaklarda bulunan villusları yok ederek, bağırsakların besin emilimini düşürmektedir.
  • Sindirim sistemi bozukluklarına neden olarak kilo alınması, şişkinlik, karın ağrısı, gaz gibi sorunlara neden olmaktadır.
  • Çocuklarda gelişme sürecini etkileyerek büyüme geriliği rahatsızlığına neden olmaktadır.
  • Kansızlık, kemik erimesi gibi gözle görülür hastalıklara yol açmaktadır.
  • Otizm semptomlarında artışlar meydana getirmektedir.
  • Sinir ve stres gibi duygu bozukluğu hastalıklarına neden olmaktadır.
  • Kadınlarda adet düzensizliğine yol açmaktadır.
  • Bağırsaklardaki yararlı bakterileri yok ederek bağırsak tahribatına sebep olur.
  • Glutenin zararları kapsamında vücutta çeşitli alerjik reaksiyonlar baş göstermektedir.

Hemen her gıda içerisinde gluten olduğu bilindiğinden dolayı, hastalıkların oluşumunun engellenmesi, ilerlemesinin durdurulması ve tedavi edilmesi süreci içerisinde tüketilecek ürünlerin titizlik içerisinde seçilmesi gerekmektedir.

Zararlardan Sakınmak İçin Yapılması Gerekenler

Glutenin zararları etkisinden kurtulmak için tüketilecek gıdalar ve temizliklerine dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda glutenin olumsuz etkisinden kurtulmak adına;

  • İçerisinde gluten bulunan ürünlerin tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Gıda alışverişlerinde ürün ambalajı içerikleri dikkatlice incelenmedir.
  • Glutensiz gıdalar gluten bulunan gıdalar ile aynı ortamda muhafaza edilmemelidir.
  • Mektup zarflarının yapışkan kısımlarında gluten bulunmasında dolayı yapıştırmak için ağız yolu ile temastan kaçınılmalıdır.
  • Karton bardakların kıvrım kısımlarında gluten oranı yüksek olduğundan, içecekler karton bardakta tüketilmemelidir.
  • Şampuan, makyaj malzemesi ve temizlik malzemeleri gibi kozmetik ürünlerin içerisinde gluten bulunduğundan dolayı içerik kontrolleri dikkatlice yapılmalıdır.
  • Kesinlikle doktor kontrolünde hareket edilmeli, izin verdiği ölçüde gluten bulunduran gıdalar tercih edilmelidir. (örneğin 20 mg kadar gluten içeren gıdalar)

Günlük hayata dikkat ederek glutenin zararları kolay şekilde engellenerek, sofralarda lezzetlerden ödün vermeden sağlıklı bir şekilde keyifli vakitler geçirilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir