Glutensiz Çorbalar

Glutensiz Çorbalar

Glutensiz Çorbalar

Glutensiz Çorbalar

Glutensiz çorbalar, hem sağlığın korunmasına hem de beklenen çorba lezzetine ulaşmaya yardımcı olmaktadır. Günümüzde çöl yak hastalığı ile mücadele eden kişilerin ince bağırsağında villusların kaybolması sonucunda sindirim sistemleri hasar uğramıştır. Gluten içeren gıdalar bu sorunu daha ileri seviyelere götürerek telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olmaktadır. Gluten içermeyen çorba kendi özelliği hem de Gluten içermeme özelliği sayesinde sorunları giderici etki ortaya çıkaracaktır.

Glutensiz Çorba Nasıl Olmalıdır?

Glutensiz çorbalar, damak zevkine bağlı olarak değişik içerikleri ile sunulmaktadır ( mercimek, sebze, et suyu, domates, tarhana, yayla vb.). çorbaların sağlık açısından da bekleneni karşılaması için gereken içeriklere sahip olması gerekmektedir. Bu doğrultuda çorbaların vücudun ihtiyacını karşılamak ve herhangi bir sorun ortaya çıkarmaması için;

  • Fenilanalin değerlerinin doktorların tavsiye ettiği ölçüde olması gerekmektedir.
  • Protein miktarları oldukça azaltılmış olmalıdır.
  • Kullanılan yağların hayvansal yağ, zeytinyağı, badem, avokado veya ceviz yağı olması gerekmektedir.
  • Bakanlıklardan onay alınarak ve kalite standartlarına uyum sağlanarak üretilmiş olması gerekir.
  • Üretim ve son kullanım tarihleri belirgin şekilde olmalıdır.
  • Lif v karbonhidrat oranları doktorların belirlediği oranın üzerine çıkmamalıdır.
  • İçeriğinde işlenmiş sebze, tahıl vb. ürünlerin olmamasına dikkat edilir.
  • Glutensiz çorbalar olarak insanlar üzerinde yapacağı alerjik reaksiyonların belirtilmesi gerekir.
  • Herhangi bir koruyucu ve renklendiricinin bulunmaması gerekir.

Kriterlere uygun olarak seçilen çorbalar isteğe göre ara isteğe göre normal öğün olarak kullanılabilir. Doktor önerilerine uygunluk sağlamasında dolayı kullanımından dolayı hiçbir sorun ile karşılaşılmamaktadır.

Glutensiz Çorba Herkes Tarafından Kullanılır Mı?

Glutensiz çorbalar, halka açık alışveriş yerlerinde herkesin ulaşımına sunulmaktadır. Çorbalar doktor kontrolü haricinde çöl yak hastalığı bulunmayan kişiler tarafından isteğe göre deneme amaçlı olarak gönül rahatlığı içerisinde kullanılmaktadır. Ancak fazla tüketilmesi durumunda glutensiz gıdaların içeriklerinin azlığının sağlıklı bünyeler üzerinde olumsuz etki oluşturacağı, ayrıca glutenin vücuda sağlayacağı faydalar eksik kalacağından dolayı doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

Çöl yak hastalığı bulunan kişilerin kullanması ile hastalığın tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca ilerleyen zamanlarda oluşabilecek kansızlık, kemik erimesi, kısırlık ve çocuklarda görülen büyüme geriliği hastalıkları daha başlamadan önlenmektedir. Bu durum göz önüne alındından ürünlerin kullanılmaya başlanılmasında önce kesinlikle bir doktor muayenesinde geçilmelidir. Aksi halde kullanılacak çorbalar bünyeler üzerinde fayda getirmek yerine kalıcı hasarlara yol açacaktır.

Glutensiz Çorbaların Faydaları

Glutensiz çorbalar, kullanıcılarına birçok faydayı beraberinde sunmaktadır. Gluten içermeyen çorba kullanılarak elde edilecek faydalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Ara veya normal öğün yiyeceği damak zevkine göre karşılanmaktadır.
  • Mideyi yumuşatıcı etkisinden dolayı ardında yenilecek gıdaların mide zorlanmasına yol açmasını engellemektedir.
  • Bağırsaklardaki emilimi artırarak sindirim sorunlarının önüne geçmektedir.
  • Mide bulantısı, kusma, şişkinlik ve halsizlik sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Bazı hastalıkların semptomlarında düşüş olmasına yardım etmektedir.
  • Vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.

Böylece çorba tüketimi hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların yerini alarak, fayda sağlamaktadır.

Glutensiz Çorbalar Nerelerde Bulunur? Ve Ne Kadar Sürede Tüketilir? Nasıl Hazırlanır?

Glutensiz çorbalar önceki dönemlerde ulaşılması zor ürünler arasında yer almakta idi. Fakat günümüz koşullarında marketlerin özel raflarında, glutensiz ürün satan mağazalar ve online alışveriş merkezlerinde kolay şekilde ulaşılmaktadır. Ara öğün, normal öğün ve atıştırmalıklar kategorisindeki bütün ürünler bazı işlemler sonucunda glutenden arındırılarak halka arz edilmektedir. Gerekli denetimler sonucunda sunulan ürünler hızlı ve kolay bir şekilde mutfaklardaki yerini almaktadır. Böylece damak zevkinden taviz vermeden istenilen çorba çeşidine ulaşarak sofraların gerekli süslemesi gerçekleştirilir.

Glutensiz çorbalar paket halinde satışa sunulmuş olduğundan, hiç açılmadan muhafaza edilirken üzerinde yazan son tüketim tarihinden önce tüketime hazır hale getirilmelidir. Çorbaların hazırlandıktan sonra uzun süre bekletilmeden tüketilmesi, eğer beklemesi gereken durumlar olması halinde buzdolabı içerisinde gerekli soğukluk derecesi altında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yinede tüketim süresi uzatılmamalıdır.

Çorbalar arka yüzünde yer alan kullanım talimatı doğrultusuna uygun şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca çorba için kullanılacak tencerenin Gluten içeren başka bir gıda ile önceden teması göz önüne alınarak, tencerenin iyice temizlendikten sonra kullanılması gerekmektedir. Hazırlanan glutensiz çorbalar içerisine damak zevkini yansıtacak şekilde glutensiz ürünler ilave edilebilir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir