Glutensiz Makarnalar

Glutensiz Makarnalar

Glutensiz Makarnalar

Glutensiz Makarnalar

Glutensiz makarnalar, makarna lezzetinden taviz vermeyenler için sunulmuş üründür. Bir öğün oluşturmak ve vücudun ihtiyacı olan besin miktarını karşılama için sorunsuz şekilde kullanılmaktadır. genel olarak çöl yak hastalarının uzak durması gluten nedeni ile bir çok yiyeceği tüketme konusunda kısıtlama gelmesine neden olmuştur. Gluten bulunan ürünler hastalığı tetikleyicisi ve ilerleticisi olmaktadır. Daha birçok hastalığın başlamasına neden olan gluten, makarnalar içerisinde çıkarılarak kişilerin makarna zevkine göre hazırlanıp sunulmaktadır.  Oluşabilecek hastalıklar en başından engellenmektedir.

Glutensiz Makarna Çeşitleri Nelerdir?

Glutensiz makarnalar, normal şekilde sunulmuş makarnalar ile içerikleri haricinde aynı özellikleri taşıyarak sunulmaktadır. İçeriğindeki gluten tamamen çıkarılmış ya da yok denilecek seviyelere indirilmiş olan makarnaların çeşitlerinden bazıları şunlardır;

  • Şerit makarna,
  • Burgu makarna,
  • Spagetti makarna,
  • Boru makarna,
  • Kelebek makarnadır.

Gluteniz makarnalar ile normal makarnalardan hiçbir fark hissedilmemektedir. Normal öğün veya ara öğünlerde sofraları süsleyecek, ihtiyaç duyulan besin miktarlarının karşılanmasına yardım edecektir.

Sağlığa Elverişli Olması İçin Glutensiz Makarnalar Nasıl Olmalıdır?

Doktorların gerekli test ve tahlillerin yapmasının ardından ortaya çıkan sonuca göre, tavsiye üzerine kullanılmaktadır. Damak zevkini karşılanmasının sonucu olarak sağlığın tehlikeye düşmesini engellemek adında ürünler dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Aksi halde ürünler tedavi sürecini sekteye uğratarak, daha ileri seviyelere çıkmasına neden olduğu gibi yeni sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Bunun için Glutensiz makarnalar arasında tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Makarnaların proteinden arındırılmış olması veya yok denilecek kadar az seviyelere indirilmiş olması gerekmektedir.
  • Doktorların tüketilmesinde sakınca görmediği ölçüde fenilanalin oranına sahip olmalıdır.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gerekli izinler alınarak üretilmiş olması gerekmektedir.
  • Kendini her konuda kanıtlamış olan firmalar tarafından kalite standartlarına uyum sağlayan kriterleri ile üretilmiş olması gerekir.
  • Sağlık Bakanlığının gerek gördüğü hijyen koşullarına uygun ortamlarda üretilmiş olmalıdır.
  • Üretilirken herhangi bir şekilde gluten içeren yağ, un veya tahıl ürünlerinin kullanılmamış olması gerekmektedir. İçerisinde işlenmiş veya dondurulmuş herhangi bir madde bulunmamalıdır.
  • Herhangi bir miktarda koruyucu, renklendirici veya tatlandırıcı barındırmamalıdır.
  • Glutensiz makarnalar kullanım tarihleri ambalaj üzerinde belirgin bir şekilde yer almalıdır.
  • Göstereceği yan etkiler ambalaj üzerinde açıklanarak belirtilmelidir.

Özelliklerini taşımakta olan makarnaların temin edilip kullanılmasında herhangi bir sağlık engeli bulunmamaktadır. Ayrıca bu ürünlerin kullanımı tedavi sürecinde oldukça etkili olarak bir ilaç gibi yardımcı olmaktadır.

Glutensiz Makarnalar Kimler Tarafından Kullanılması Uygundur?

Glutensiz makarnalar içeriği itibari ile her kesimden kişileri kullanmasına uygun olarak üretilmiştir. Ancak gerekli doktor kontrolleri ve yapılan araştırmalar bu ürünün herkes üzerinde, sürekli kullanımda anı etkiyi bırakmadığını göstermektedir. Makarnalar bazı bünyelerde fayda getirirken bazı bünyelerde ise tahribata neden olarak kalıcı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Çöl yak hastalığı ile mücadele edin kişilerin sürekli olarak kullanılması önerilmekte ve bunun sonucunda elde edeceği faydalar sıralanmaktadır. Bunlar;

  • Çöl yak hastalığının ilerlemesi büyün ölçüde durmaktadır.
  • Hastalığın tedavi sürecinde uygun beslenme şekilleri sayesinde uygulanan tedavi yönteminin daha iyi sonuçlar vermesini sağlamaktadır.
  • Glutenin bünyeler üzerinde ortaya çıkarmış olduğu kemik erimesi, kansızlık, otizm gibi hastalıkların vücutta oluşmasının önüne geçmektedir.
  • Sindirim sistemini güçlendirmekte ve gerektiği zamanlarda zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
  • Çocuklarda görülen gelişimin tamamlanmaması ve büyüme geriliği sorunlarının oluşmasını başından engellemektedir.
  • Glutensiz makarnalar, makarna severlerin bu tattan mahrum kalmasını önlemektedir.

Bazı bünyelerde ise gluten kullanımı vücuda herhangi bir zarar vermeyeceği gibi bir çok faydayıda beraberinde getirmektedir. Bu bünyelerde eğer vücuda yeteri kadar gluten girmez ya da başka bir deyişle gluten içermeyen makarna tüketilmesi sonucunda;

  • Vücuda girmesi gereken mineral ve lif miktarı azalmaktadır.
  • Vücudun direncinin azalmasına neden olarak zayıf düşmesini hızlandırır.
  • Vücudun ihtiyacı olan protein miktarı karşılanmaz.
  • Bağışıklık sistemin güçsüz hale getirir ve hastalıklara karşı korumasız bırakır.
  • Vitamin, tiamini, magnezyum, kalsiyum ve folat eksikliklerine neden olarak çeşitli hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.
  • Glutensiz makarnalar kullanımı kişilerde çeşitli kalp rahatsızlıklarının görülme riskini en üst seviyelere yükseltir.

Bu nedenle sağlıklı kişiler Glutensiz ürünleri yalnızca tadımlık olarak tercih etmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir