Glutensiz Tatlılar

Glutensiz Tatlılar

Glutensiz Tatlılar

Glutensiz Tatlılar

Glutensiz tatlılar, bünyesi glutene karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler için vazgeçilmez damak lezzetleridir. İnce bağırsaklarda bulunan villusların tahrip olmasının ardından, vücudun alınan her türlü glutene karşı tepkime gösterdiği sindirim sisteminde bozuklukları olarak tanımlanan çöl yak hastaları, Glutensiz beslenmek zorundadırlar. Hastalıklarının derecesi ve ömür boyu gluten diyeti uygulamaları neticesinde buğday unundan yapılmış olan tatlıları yiyememektedirler. Gluten diyetine uygun davranılmaması, aksatılması gibi durumlar sonunda kemik erimesi, kansızlık, otizm sendromu başta olmak üzere ölümcül niteliği olan hastalıklar baş göstermektedir. Hastaların hem hastalığının ilerlememesi hem de bu tatlı lezzetlerden mahrum kalmasını önlemek için çeşitli Glutensiz tatlılar bulunmaktadır. Bu tatlar ile vücudun ihtiyacı olan besin değerleri eksiksiz alınır ve özlenen damak lezzetine kavuşulmuş olmaktadır.

İçerisinde Gluten Barındırmayan Tatlı Alternatifleri

Hayatına çöl yak hastalığı ile mücadele ederek devam eden hastaların, tatlı yemek zevkinden mahrum kalmaması için sunulmuş tatlılar bulunmaktadır. Glutensiz tatlılar hem görünüm hem de lezzet olarak gluten içeren tatlılardan fazla bir farkı bulunmamaktadır. Glutenle savaşan çöl yak hastalarının yanı sıra bu lezzete sağlıklı kişilerde ulaşabilir. Gluten diyetini bozmayan, damak zevkine uygun bazı tatlılar şunlardır;

  • Glutensiz kek: Buğday ununun zararlarından kurtulmak için pirinç unu kullanılarak hazırlanarak yapılır. İçerisine mut veya glutensiz çikolata eklenerek farklı lezzetleri elde edilir.
  • Kinoalı kurabiye: Çöl yak hastaların her tür gıda konusunda karşılaştığı kinoa ile yapılan enfes lezzettir. İçerisine isteğe göre glutensiz çikolata ilave edilebilir.
  • Cevizli browni: Gluten içermeyen unların ceviz ile birleşerek ortaya çıkardığı dayanılmaz browni lezzetidir.
  • Muhallebi: Pirinç unu kullanılarak yapılan muhallebi sindirim sistemini yormadan isteğe göre yenilebilir.
  • Glutensiz muffin: Glutensiz tatlılar arasında minik ekmekçikler olarak tarif edilen muffinlerin yaban mersini, böğürtlen gibi meyveler ile süslenerek çay saatlerinin vazgeçilmesiz olmaktadır.
  • Cheesecake: Normal Cheesecake gibi glutensiz un kullanılarak yapılmakta üzeri bal, böğürtlen ile kaplanarak harika bir görünüm ve lezzet sağlanır.
  • Çikolatalı sufle: Sufle malzemelerinin glutensiz ürünlerden seçilerek yumuşacık ve içi dolu sufleler yapılabilir.
  • Un helvası: Gluten içermeyen unlar ile mutfaklarda eşsiz kokular sağlayan un helvası yapılabilir.
  • Tiramisu: Genel olarak gluten içerdiği bilinen tiramisu tatlısını glutensiz ürünler ile eşsiz lezzete kavuşmaktadır.
  • Dondurma: Yaz aylarının değişmezi dondurmalar, glutensiz olarak hazırlanıp üzeri bal ile süslenerek serinletici glutensiz tatlıları oluşturmaktadır.

Doktorların vermiş olduğu çöl yak hastalığı diyeti için tamamen uygunluk gösteren lezzetler ile hastalığın tedavi sürecini olumsuz etkilemeyeceği gibi, diyetlerin lezzetli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca besin değerlerini karşılama konusunda yeterli olduğundan dolay tedavi sürecine destekleyici etkileri bulunmaktadır.

Glutensiz Tatlılar Tercih Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çok fazla çeşide sahip olan glutensiz tatlılar arasında seçim yapmak için dikkatli davranılmalıdır. Gözden kaçacak en küçük ayrıntının bile gluten diyetini bozacağı, tedavi sürecini olumsuz etkileyeceği ve hastalığın daha ileri boyuta götüreceği bilinci içerisinde titizlik içerisinde tatlı seçimi yapılmalıdır. Bu doğrultuda tedavinin aksatılmaması için tatlılar;

  • Fenilalanin seviyesinin doktorun izin verdiği ölçülerde olması gerekmektedir.
  • Genel olarak proteinlerden arındırılmış olmalıdır.
  • İçerisinde herhangi bir katkı maddesi, koruyucu ve renklendirici gibi yapay gıda takviyeleri bulunmamalıdır.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gerekli izinler alınarak üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sağlık Bakanlığının gerekli gördüğü hijyen ve içerik şartlarına uyulmuş olması gerekir.
  • Ambalajlarının üzerinde üretim yılı ile son kullanım tarihi görülebilir bir noktada belirgin bir şekilde olmalıdır.
  • Glutensiz tatlılar içeriği doktorun belirlediği diyetteki lif ve karbonhidrat oranlarının üzerine çıkmamalıdır.
  • İçerisinde herhangi bir işlenmiş gıda bulunmaması gerekmektedir.
  • Meydana getireceği yan etkiler ambalaj üzerinde belirtilmiş olmalıdır.

Kriterleri sağlayan tatlılar, sağlığı hiçbir tehlikeye atmadan gönül rahatlığı içinde tüketilmektedir. Bazı durumlarda tüketmek için içeriklerindeki değerlere doktorun kontrolü altında onay verilmektedir.

Glutensiz tatlılar üzerinde yazan kullanım şartlarına göre, son kullanma tarihleri içerisinde tüketilmelidir. Zamanı geçmiş veya hatalı şekilde tüketilen tatlılar ilerleyen zamanlarda daha faklı hastalıkları beraberinde getirmektedir. Ayrıca tedavi sürecine müdahale ederek uygulana tedavi yönteminin başarısız bir şekilde sonuçlanmasına neden olacaktır. kuralına uygun yapılacak tüketim lezzet ve fayda sağlayacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir