Glutensiz Ürünler Nedir?

Glutensiz Ürünler Nedir?

Glutensiz Ürünler Nedir?

Glutensiz Ürünler Nedir?

Glutensiz ürünler nedir? cevabı günümüzde çölyak hastalığı ile mücadele eden kişilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere olan gıdalardır. İçeriğinde belli bir orandan fazla gluten bulunan gıdalar ince bağırsaklarda bulunan villusların silinmesi ile besin emilimi yok olma seviyesine gelmektedir. Ayrıca kansızlık, büyüme geriliği, kemik erimesi ve kısırlığa gibi telafisi ve tedavisi mümkün olmayan kalıcı hastalıklara neden olmaktadır.

İçinde Gluten Barındırmayan Yiyecekler

Glutensiz ürünler nedir? içeriğinde gluten bulundurmayan ya da çok düşük miktarda gluten içeren besinleri kapsamaktadır. Hemen her gıdanın glutenlisi olduğu gibi glutensizi de bulunmaktadır. Bu bağlamda gluten içermeyen ürünler şöyledir;

Sebzeler ve meyveler,

  • Marul, ıspanak, brokoli, karalahana, pazı, Brüksel lahanası, pırasa,
  • Kuşkonmaz, yeşil fasulye, taze soğan, maydanoz, tere, rezene,
  • Soğan, sarımsak, turp, kereviz, şalgam,
  • Mantar, enginar, salatalık, domates, patlıcan,
  • Avokado, üzüm, kayısı, mango, kavun, ananas ve kuru erik,

Yağlar,

  • Hindistan cevizi yağı, susam yağı, saf zeytinyağı,
  • Avokado, badem, ceviz yağı
  • Ot ile beslenen hayvanların iç yağları,

Glutensiz ürünler nedir? ile ilgili olarak baklagiller, et ve baharatlar ise şöyledir,

  • Nohut, mercimek, fasulye ve bezelye,
  • Hardal, tapenade, salsa,
  • Alabalık, palamut ve hamsi,
  • Tavuk bonfile, but ve kanat,
  • Kırmızı et olarak ise, kuşbaşı, kıyma, bonfile, pirzola vb.

Ayrıca gluten oranları düşürülmüş hazır makarna vb. ürünler beslenme amacı ile kullanılabilmektedir.

Glutensiz Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glutensiz ürünler nedir? ile ilgili sağlıklı olarak beslenmek için dikkatli davranılması gerekmektedir. Herhangi bir sorun ile karşılaşmamak ve çöl yak hastalığını tetiklenmesini önlemek amacı ile yapılması gerekenler;

  1. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar içeren besin maddelerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  2. Alınacak her türlü paket gıdanın içeriği dikkatli şekilde incelenmeli, 20mg ve fazla gluten içeren besinler tüketilmemelidir.
  3. Mektup zarflarının yapışkan yerlerinde gluten bulunduğundan bu kısımlar yalanarak yapıştırılmamalıdır.
  4. Karton bardakların kıvrımların gluten bulunduğundan içecek tüketirken bu bardaklardan uzak durulmalıdır.
  5. Kozmetik şampuan, makyaj malzemesi ve temizlik malzemelerinde gluten miktarı fazla olduğundan bunlar içinden glutensiz ürünler nedir? sorusuna cevap verenler tercih edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir